• Type:
  • Genre:
  • Duration:
  • Average Rating:

Празник на готвача събра в Етнографския комплекс в Побит камък жители и гости на селото

Есенен празник на берекета и щедростта събра в Етнографския комплекс в Побит камък жители и гости на селото. Събитието, организирано за четвърта поредна година от Народно читалище „Самообразование 1894“, бе по повод на Международния ден на готвача. 
Преди да седнат на трапезата всички запретнаха ръкави и приготвиха заедно разнообразни гозби, характерни за балканджиите. На една от поляните в комплекса върху печка на дърва бе разположен голям меден готварски казан, на който къкреше боб. В подготовката и приготовлението на пресните зеленчуци за гозбата се включиха мъже и жени. В боба се слага лук, чушки, домати, растително масло, казаха майстор-готвачите, но не издадоха рецептата докрай, като отбелязаха, че най-важното за едно хубаво ястие е да има кой да го хвали.
Тайната на вкусния балканджийски кебап е в хубавото месо и в мерудията, заявиха местни кулинари, ангажирани с подготовката на специалитета за скарата. 
Рецептата за пърленките е традиционна. Лесни и бързи са за направа, чудесни за похапване, сподели секретарят на читалището Росица Герджикова. Тя и местна жителка месиха на открито тестото за пърленките. В съседство други майстори-кулинари пържеха кюфтета на сач. Председателят на читалището Йонета Карастоянова беше заета с рязането на зелето, морковите и камбите за пъстрата есенна салата.
Празникът беше съпътстван с музика, кръшни хора и забавления за малки и големи.

Previous Post

В самоковското село Радуил се състоя благотворително състезание по биатлон в подкрепа на местното училище

Next Post

Перник е домакин на 23 -то издание на зоналната изложба „Струма“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Scroll to top
Използваме "бисквитки", за да персонализираме съдържанието и рекламите, да предоставяме функции на социалните медии и да анализираме трафика си. Също така споделяме информация за използването на нашия сайт с нашите партньори в социалните медии, рекламата и анализа. Виж още
Приеми