• Type:
  • Genre:
  • Duration:
  • Average Rating:

Една от гордостите на винарска изба „Кайнарджа“ е масив от Каберне Совиньон, създаден през 1968 г.

Към производство на вина от български сортове, типични за региона, са се насочили от винарска изба „Кайнарджа“, която е разположена в едноименното Силистренско село. Това каза за БТА Боян Боев, съосновател на марката Pink pelican, която е един от водещите продукти, предлагани от избата.

По думите му, за да има идентичност лозаро-винарският бранш, той трябва да предлага това, което се отглежда в съответното землище. Такъв е сортът Тамянка, който е характерен за Дунавската равнина и се отличава с добрия си аромат.

„Използваме сорта Памид, който е разпространен в цялата страна. От миналата година започнахме да работим и с Димят, който е типичен български сорт, характерен за Северен Черноморски регион. В миналото е бил много разпространен в нашия край под името Семендра, както днес е познат в Румъния. Качествата на този сорт ни впечатляват, а нашето разбиране за нещата, че трябва да предлагаме това, което е характерно за нашия регион“, каза Боев.

Винарска изба „Кайнарджа“ се гордее и с масива от Каберне Совиньон. Той е създаден през 1968 от японски специалисти, с посадъчен материал от Франция и продължава да дава плодове и до днес. Мястото е избрано след обстойни климатични проучвания и почвени анализи.

Последните години са трудни за производителите заради климатичните аномалии и слабите реколти. Заради минусовите температури през април тази година добивите са паднали с над 50 процента в сравнение с предходни години. Въпреки това Боян Боев припомня, че едни от най-качествените вина са произведени в години с много лоши години.

„Имаме сортове, при които добивът e около 50 килограма на декар, а в нормални години е достигал до 600 килограма. Качеството на гроздето е много добро, но количествата са недостатъчни. Това вероятно ще доведе до интересни купажи. Тази практика се забелязва и в Европа заради метеорологичните промени. През последни години e характерна една серия от „Non-vintage“ вина, в която производителите купажират различни сортове или актуалната реколта с грозде от предишни години, за да могат да напълнят съдовете си. Така се получава интересен и екзотичен продукт за потребителите и ценителите“, каза Боев.

Той допълни, че в бъдеще във винарска изба „Кайнарджа“ ще работят все по-активно за развитието на винения туризъм. От екипа на избата вярват, че той трябва да предоставя едно цялостно изживяване и посетителите да си тръгват с усмивка. Използват различни тематични дегустации и вечери на открито сред красивата природа в региона, планират изграждането на места за настаняване и ресторантска част.

Винарска изба „Кайнарджа“ е създадена през 2001 година в населеното място, където през 1774 година е подписан Кючук Кайнарджанският мирен договор между Русия и Османската империя.

За тези близо 25 години продуктите на избата са спечелили над 30 международни награди. Сред тях са сребърен медал от изложението във Франкфурт и бронзов медал от Световните винени награди на Decanter. По-голямата голямата част от вината се реализират на вътрешния пазар. Те могат да бъдат намерени в специализиране магазини и заведения за хранене от по-висок клас.

БТА ще представи в поредицата „Следвай пътя на новото БГ ВИНО“ десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

/СЛС/

Previous Post

Приключи специализираната акция по принудително прехвърляне на вода от река Дунав към езерото Сребърна

Next Post

Темата за трудовите договори бе сред засегнатите по време на информационна среща за въвеждането на еврото в Главиница

Scroll to top
Използваме "бисквитки", за да персонализираме съдържанието и рекламите, да предоставяме функции на социалните медии и да анализираме трафика си. Също така споделяме информация за използването на нашия сайт с нашите партньори в социалните медии, рекламата и анализа. View more
Приеми