• Type:
  • Genre:
  • Duration:
  • Average Rating:

Едва 4-5 процента са пораженията на реколтата в лозята на Шато „Авли“ край Сливен

Реколтата в лозята на шато „Авли“ в землището на сливенското село Глушник е пострадала минимално през тази година – пораженията са едва 4–5 процента, което е позволило продукцията да бъде реализирана. Това съобщи в интервю за БТА главният технолог на избата Пламена Арабаджиева.

Бутиковата винарска изба обработва 330 декара собствени лозя, разделени в два големи масива. „Рупов дол“ е по-старото лозе – около двайсетгодишно, а „Бозалъка“ е на 6–7 години. По-голямата част от насажденията са във „Рупов дол“.

Насажденията са изцяло френски сортове – Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Пино Ноар, както и Каладок, който е визитната картичка на избата. „Френският сорт Каладок е непознат в България и доскоро бяхме единствената изба с такива насаждения. Именно върху него изградихме идеята да привличаме публиката“, посочи Арабаджиева.

В момента изба „Авли“ предлага няколко стила от Каладок – леко червено вино, червено, отлежало във френски дъб, розе и експериментално бяло. Част от продукцията се съхранява и в глинени съдове, които придават различен нюанс на вкуса и аромата.

Освен с този сорт избата привлича внимание и с естествено пенливо вино по френската технология „пет-нат“ (pétillant naturel), произведено за първи път през 2022 г.  „Започнахме експериментално през 2022 година с около 600 бутилки. Технологията е трудоемка, тъй като ферментацията завършва в бутилката, но пазарът хареса продукта и вече увеличихме сериозно количествата“, обясни Арабаджиева.

Арабаджиева отбеляза, че климатичните промени поставят производителите пред трудности – гроздето зрее твърде рано, а високите температури влияят на качеството. Въпреки това през тази година шато „Авли“ успява да прибере добра реколта.

Избата, изградена с европейско финансиране, разполага с капацитет до 100 000 литра годишно и предлага вината си основно на българския пазар във високия ценови сегмент. Продукцията се предлага и онлайн, а опитите за износ продължават с малки количества за Белгия и Германия. Около 60–70 на сто от лозята на Шато „Авли“ са червени сортове. По думите на технолога тенденцията в страната е към по-голяма консумация на бели вина, което създава предизвикателства за реализацията. Затова част от гроздето се продава на други винпроми.

Шато „Авли“ развива и винен туризъм, като организира дегустации и планира изграждане на хотелска част. „Тази година направихме между 5 и 10 дегустации, каза технологът. Хората често искат да останат след тях, затова обмисляме изграждане на хотелска част. Засега ги настаняваме в Сливен, който е на 15 км“, каза Арабаджиева. 

Екипът е малък – двама трактористи, агроном, механик, технологът Пламена Арабаджиева и италианският консултант Федерико Ричи. 

„Ние сме малка изба, но вярваме, че именно чрез иновации и уникални сортове като Каладок можем да привлечем публиката. Това е нещо ново, различно и със сигурност заслужава да бъде опитано“,  категорична е Пламена Арабаджиева.

БТА ще представи в поредицата „Следвай пътя на новото БГ ВИНО“ десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

/БП/

Previous Post

„Пътнически превози“ – Сливен обновява автопарка и подготвя проект за нови електробуси и тролейбуси

Next Post

Боровата процесионка е много добър индикатор за климатичните промени, коментираха експерти

Scroll to top
Използваме "бисквитки", за да персонализираме съдържанието и рекламите, да предоставяме функции на социалните медии и да анализираме трафика си. Също така споделяме информация за използването на нашия сайт с нашите партньори в социалните медии, рекламата и анализа. View more
Приеми