• Type:
  • Genre:
  • Duration:
  • Average Rating:

Винарна „Орбелия“ е носител на редица български и международни отличия

Винарна „Орбелия“ е носител на редица български и международни отличия. Това каза за БТА собственикът Костадин Чорбаджийски. Името на винарната идва от древното тракийско име на планина Беласица, в чието подножие се намира избата, и в превод означава „бяла“, „красива“ планина. През годините винарната печели награди от най-големия винен конкурс в света – Decanter World Wine. Присъдени са й и няколко сребърни и бронзови медала. „Орбелия“ е отличена и с награда от Concours Mondial de Bruxelles, както и от български престижни конкурси като балканското винено изложение „Винария“. 

Чорбаджийски разказа, че винарната, която се намира в село Коларово до град Петрич, в подножието на планина Беласица, отворя врати през 2014 година. Отглеждането на лозята започва малко по-рано. Разположена в един от най-благоприятните райони за винопроизводство в България, „Орбелия“ е наша сбъдната мечта, която превърна хобито в професионална и отговорна дейност с мисия – да възродим и популяризираме българското вино и местните сортове, добави собственикът на винарната.

Отглеждането на лозе е традиция в семейството. През 2006 година са засадени първите собствени насаждения с лозя. Така постепенно се заражда идеята да започне и производството на вино. Към момента семейството вече има собствена винарна и около 220 декара насаждения около Петрич.

Голяма част от насажданията са с типични месни сортове. От белите такива са Сандански мискет, от червените – Широка мелнишка лоза, Ранна мелнишка лоза, Мелник 82, Мелник 1300 и Руен. Има и насаждения с някои типични интернационални сортове за региона от белите – Шардоне, а от червените – Мерло, Каберне совиньон, Каберне фран и Сира. 

Вината на „Орбелия“ се реализират основно в България, но винарната има партньори и в няколко страни в Европейския съюз. Предпочитани са вината от месни сортове като Сандански мискет и Мелник 55. Винарната е оборудвана с модерно технологично и лабораторно оборудване, закупено от водещи производители от България и Италия. Съдовият капацитет е 100 000 л. вино, като има и съдове с капацитет от 500 л. до 5000 л. което позволява да се селектират малки партиди висококачествени вина. Следи се за качеството на вината с помощта на съвременно лабораторно оборудване. Отлежаването на вината протича в дъбови бъчви от български, френски и американски дъб в специално помещение с постоянен контрол на температурата и влажността. 

БТА ще представи в поредицата „Следвай пътя на новото БГ ВИНО“ десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

 

/ЕС/

Previous Post

Винарна „Лозеница Естейт“ преговаря за продажби на вино с голяма китайска компания

Next Post

Вила „Мелник“ организира есенен фестивал за всички винарни в Мелнишко, с гурме вечери и мини маратон сред лозята

Comments (0)

Scroll to top
Използваме "бисквитки", за да персонализираме съдържанието и рекламите, да предоставяме функции на социалните медии и да анализираме трафика си. Също така споделяме информация за използването на нашия сайт с нашите партньори в социалните медии, рекламата и анализа. View more
Приеми