Тази година винарна „Доситеево“ в едноименното харманлийско село изнесе биовино за Норвегия, където намери много добър прием. Това каза за БТА собственикът на избата Йонко Гюдженов. От години работим с партньори в скандинавската страна. Досега обаче само изнасяхме грозде от собствените си лозя, което се преработваше там от наши партньори, поясни той.
В Норвегия има висока култура на консумация на вино. Освен това хората са състоятелни. Намираме, че има голям отворен прозорец за продукцията ни към скандинавските страни, водим разговори и с Швеция, разказва Гюдженов.
Винарната започва работа през 2022 година. „Дотогава само произвеждахме грозде. Имаме 80 декара от сорта „Каберне фран“ в землището на селото, посочи Тихомир Гюдженов, майстор-винар и син на собственика. Решихме да надградим отглеждането на лозя, като създадем натурален продукт от биологичното грозде – вино, добито с натурална ферментация без изкуствени дрожди, ензими, химически стабилизатори за предотвратяване на повторна ферментация и сулфити. Целта ни беше да продължим вековната традиция от траките и дедите ни на натуралното винопроизводство, в което процесите се случват изцяло по естествен път, обяснява майсторът, който е специализирал в Нова Зеландия и в Сицилия, Италия. Серията вина – червено и розе, е кръстена „Токмакли“ на името на местността, в която е лозовият масив.
Той, както и виното, са сертифицирани за биопроизводство. Това означава, че при обработката на насажденията не се използват синтетични торове, пестициди и хербициди. Контролираният добив от 250 – 300 килограма от декар, което е по-малко от обикновеното, също гарантира високо качество на крайния продукт. Тази година и реколтата е много добра заради липсата на валежи от месец май досега, добавя Гюдженов.
Плановете освен това са тази година да бъде закупено и бяло грозде, с което продуктовият асортимент да бъде обогатен. Това също ще бъде осъществено в партньорство със сертифицирани биопроизводители. Тепърва също така прохождащата винарна ще излъчи свои продукти за участие в изложения.
Годишно сега лозето дава близо 25 тона грозде, от което излизат 10 000 – 15 000 бутилки вино, но амбициите са за увеличаване на капацитета. Фирмата досега е получила веднъж целева финансова помощ по лозаро-винарската програма на Министерството на земеделието и горите за дооборудване на цеха. Мисли се за изготвянето на втори проект, по който ще се кандидатства за собствена лаборатория.
БТА ще представи в поредицата „Следвай пътя на новото БГ ВИНО“ десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).
/ВЙ/
Последни коментари