• Type:
  • Genre:
  • Duration:
  • Average Rating:

Изба „Видинска гъмза“ развива местните сортове Гъмза и Памид

Изба „Видинска гъмза“ развива местните сортове Гъмза и Памид, както и Ркацители и Мускат отонел, които се отглеждат отдавна във Видинско. Това съобщи за БТА един от собствениците на избата Петко Миков.

По думите му началото е поставено през 2005 г. с изкупуването и отглеждането на стари лозови масиви. По това време хората не са успявали да се грижат за лозята и да продават гроздето. Така решихме да инвестираме в стари лозя без никаква идея за създаването на винарска изба. Още в първата година се оказва, че лозята са плододаващи. Прилагахме всички необходими селскостопански мероприятия, но гроздето наистина нямаше къде да се продава, обясни Миков. Бяхме в безизходица и решихме да закупим съдове, регистрирахме търговската марка „Видинска гъмза“ и започнахме официално за производство на вино, каза той.

Лозовите масиви на избата се намират основно в землищата на селата Неговановци и Флорентин, а тя е в Ново село. Разполагаме с малка сграда, която е типично работно помещение. В момента изграждаме към нея дегустационни зали за туристите, които посещават избата. Поради нарасналия интерес на хората към винения туризъм дегустацията на място вече е приоритет за нас, подчерта Миков.

По думите му в началото на бизнеса виното не е било популярно като продукт, но с бавни темпове са наложили местните сортове. Гъмзата и Памидът, а също Ркацители и Мускат отонел, бяха позабравени сортове, отбеляза Петко Миков. Той уточни, че със старите лозя, които отглеждат, са успели да ги възродят и смята, че те са бъдещето. 

Според него виненият туризъм е набрал скорост след пандемията, когато най-много се е развивала онлайн търговията. Но след затварянето и изолацията хората имаха необходимост от пътувания и започнаха да се движат. Интересът към местните сортове е много голям – не само в нашия, но и във всеки един регион на България. Хората искат да се запознаят с вкуса на миналото и с традициите на нашите деди, коментира той. 

Винените конкурси и фестивали стават все по-популярни. Стремим се да участваме и да представяме нашите вина. На Балканския фестивал „Гъмза“ реколта 2022 г. спечели двоен златен медал и големия трофей за местен български сорт. Ние произвеждаме т. нар. оранжево вино. Това е един стар метод на задържане на виното с ципите. То е по-наситено, отлежало е в дъбови бъчви и по-интересно като вкус. Ркацители реколта 2021 г. също е с двоен златен медал и трофей за местен български сорт. Може да се похвалим с факта, че наши вина от Гъмза и Памид се предлагат в два ресторанта със звезди Мишлен в Копенхаген, Дания. Гордеем се с това постижение българско вино да се продава в елитни ресторанти в Европа, каза Петко Миков.

Той обаче смята, че секторът е забравен от държавата. Всички изби имат затруднения в намирането на работници. „Резитбата, филизенето, колтученето, връзването и брането на гроздето са само ръчни операции. Набира скорост машинното прибиране на реколтата, но качеството на виното е различно. Може би грешката е допусната във времето назад в Министерството на земеделието от някой чиновник, който е определил гроздето само като суровина за вино. Например за производството на десертно грозде се получава доста добра помощ от държавата, за разлика от винените сортове. Получава се така, че наемаме и обучаваме хора специално как да режат лозята, които малко след това заминават за Италия, Франция, Испания, където заплащането е доста по-добро. Необходимо е преразглеждане на държавната политика в сектора“, обясни Петко Миков. 

БТА ще представи в поредицата „Следвай пътя на новото БГ ВИНО“ десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

/ВЙ/

Previous Post

В Благоевград ще бъде тествана локалната система за оповестяване, съобщиха от Общината

Next Post

Самоковският художник Бойко Павлов изографиса параклиса „Св. Иван Рилски“ край града

Comments (0)

Scroll to top
Използваме "бисквитки", за да персонализираме съдържанието и рекламите, да предоставяме функции на социалните медии и да анализираме трафика си. Също така споделяме информация за използването на нашия сайт с нашите партньори в социалните медии, рекламата и анализа. View more
Приеми