Повече от 40 млади бармани, готвачи, сладкари и сервитьори ще демонстрират своите знания, креативност и умения на международния фестивал „Пагур“, който започна днес в хотел „Грифид Ноа“ в комплекс „Златни пясъци“. Основен организатор на събитието е Българската асоциация за кулинарна култура (БАКК). Фестивалът, който е четиридневен, се реализира с подкрепата на хотела-домакин и на Община Варна.
Това е първото издание на „Пагур“, посочи за БТА председателят на БАКК шеф Петър Йоргов. По думите му фестивалът носи името на черноморски рак и още първото ястие, което ще трябва да приготвят младите готвачи, ще бъде от това черупчесто.
Всички младежи, които ще се представят на фестивала, са носители на някакви награди от национални или международни състезания, допълни Йоргов. Те са ученици и студенти в професионални гимназии и институти. Работата им ще оценява международно жури.
Фестивалът предоставя възможност на младите хора да покажат какво могат в реална ситуация, своята креативност и иновативност, но едновременно с това дава възможност за връзка между училища, университети и туристическия бранш, посочи Йоргов. Освен това „Пагур“ е начин да се популяризират професиите.
При откриването на фестивала днес гости и участници бяха поздравени от зам.-кмета на Варна Снежана Апостолова, която посочи, че фестивалът е международен празник на кулинарното изкуство. Тя допълни, че тези професии са от изключително значение за устойчивото развитие на туризма и би било добре, ако те стават все по-привлекателни за младите хора.
Освен състезателна програма, в рамките на „Пагур“ ще се проведе и фестивал на вкусовете, на който ще се представят родни производители и майстори. Сред специалните участници в програмата са барист, фондация „Ядлива роза“, производител на зелено сирене от Черни Вит.
/МК/
Последни коментари