• Type:
  • Genre:
  • Duration:
  • Average Rating:

Виненият туризъм като двигател на устойчиво развитие беше сред темите, засегнати в първия ден на Глобалната конференция за винен туризъм на UN Tourism в Пловдив

Виненият туризъм като двигател на устойчиво развитие беше сред темите засегнати в първия ден на 9-та Глобална конференция за винен туризъм на Световната организация по туризъм на ООН. Конференцията се провежда на 6 и 7 октомври под мотото „Изкуството на винения туризъм“.

Тя беше открита от кмета на Пловдив Костадин Димитров, който посочи, че водещи от гледна точка на туризма в града са събитията, свързани с културно-историческия и винен туризъм и заради това грижата за културното наследство е важен приоритет в работата на местните власти. По думите му конференцията е възможност да се покаже на света потенциалът на Пловдив с всичките съставки на туристическия бранд. 

Приветствие към присъстващите отправи земеделският министър Георги Тахов, според когото отличните качества и уникалността на българските вина са предпоставка за успешното ни позициониране на международни пазари, като в момента изнасяме вино за над 50 държави в Централна и Западна Европа.

Сред официалните гости на форума беше и генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвили. Той посочи, че българското вино и българската кулинария не са толкова известни, колкото заслужават, и затова вярва, че са едно скрито съкровище, което ще бъде открито от туристите в международен план.

В официално обръщение към гостите на конференцията министърът на туризма Мирослав Боршош отбеляза, че за него е вълнуващо, че България е приела отговорността да е домакин на една от най-големите и важни конференции в световния туризъм, какъвто е настоящият форум.

В рамките на основната програма на първия ден на форума Красимира Кодукова от Българската асоциация на винените професионалисти представи концепцията BLEND, която акцентира върху богатството на българските вино и култура. 

По време на първата сесия от конференцията зам.-министърът на туризма на Гърция Анна Караманли разказа повече за винопроизводството и развитието на винения туризъм в Гърция, който се основава на многостепенна координация и сътрудничество.

Малко по-късно Камила Лунели, директор „Външни отношения и комуникации“ в Gruppo Lunelli (Италия), изнесе лекция на тема „Изграждане на бъдещето на винения туризъм: пътуването на Tenute Lunelli“, по време на която представи историята на семейство Лунели и пътя, който са извървели при изграждането на винарната си. 

Във втория панел на първия ден от форума бяха обсъдени практики, които свързват винения туризъм с изкуството и какво би направило едно такова преживяване уникално. 

След края на втория панел беше подписан и меморандум за сътрудничество между UN Tourism и Университета по хранителни технологии в Пловдив. 

По-късно през деня гостите на конференцията бяха разпределени в няколко мастъркласа на различни локации в града. Те се проведоха в Регионалния етнографски музей, в Дома на културата „Борис Христов“, в Епископската базилика и в Градската художествена галерия. 

Програмата на 9-та Глобална конференция за винен туризъм на Световната организация по туризъм на ООН ще продължи и утре в Дома на културата „Борис Христов“. През втория ден е предвидена панелна дискусия, на която ще бъдат представени отлични винени практики. Ще бъдат обсъдени и глобални тенденции във винения туризъм. След края на програмата и заключителната церемония на форума са предвидени технически посещения на две винарни – Винен комплекс „Старосел“ и „Мидалидаре Естейт“.

/ЕС/

Previous Post

Областният управител на Добрич активира системата за ранно предупреждение BG-ALERT заради очакване за големи количества валежи

Next Post

Съветниците в Генерал Тошево приеха нова наредба за списването, отпечатването и разпространението на общинския вестник “Добруджански глас”

Comments (0)

Scroll to top
Използваме "бисквитки", за да персонализираме съдържанието и рекламите, да предоставяме функции на социалните медии и да анализираме трафика си. Също така споделяме информация за използването на нашия сайт с нашите партньори в социалните медии, рекламата и анализа. View more
Приеми