Изключително засилен е интересът към четвъртото издание на празника на торта „Гараш“, което ще се състои на 13 септември тази година в Русе. Любителите сладкари, които желаят да се включат в конкурса за приготвяне на сладкото изкушение, могат да се запишат от днес до 15 август, като вече имаме желаещи от различни населени места в страната, каза за БТА заместник-кметът на града Златомира Стефанова.
По думите й надпреварата, която е част от празника, е в две направления – приготвяне на торта „Гараш“ по класическа и по нетрадиционна рецепта.
„Максималният брой торти за двата конкурса е 100, като в тях могат да се включат само участници, които не се занимават професионално със сладкарство“, обясни Стефанова.
Жури от професионалисти ще избере най-добрите сладкари, като наградите за челните места са осигурени от Центъра за професионално обучение на известния сладкар шеф Иван Александров.
Стефанова каза още, че шеф Александров е изявил желание да помогне да се развие този празник и да придобие голяма популярност. Идеята е да се привличат участници не само от Русе и страната, но и от чужбина.
Наградата за класираните на първите три места любители сладкари от двата конкурса е по пет килограма шоколад. Победителите в двете категории ще бъдат наградени и с ваучер на стойност 2000 лева за курс „Основни сладкарски техники“ към Центъра за професионално обучение на шеф Иван Александров.
Сред специалните гости на празника, който се организира от Община Русе, ще бъде и актьорът Владимир Карамазов – брат на шеф Александров. Програмата включва и открит мастър клас за деца, по време на който те ще изпробват сладкарските си умения. Ще има също безплатни дегустации, като събитието ще завърши с концерт на певицата Михаела Филева и на Deep Zone Project.
БТА припомня, че в миналогодишното издание на празника се включиха общо 36 любители сладкари. Златомира Стефанова каза още, че неслучайно той се организира в крайдунавския град. Според изследвания торта „Гараш“ е създадена в Русе – известен като „Малката Виена“. Сладкото изкушение се ражда през 90-те години на XIX век от кулинарните умения на Коста Гараш, който се позовава на рецептата за виенската торта „Сахер“.
/ВБ/
Последни коментари