• Type:
  • Genre:
  • Duration:
  • Average Rating:

Младите хора предпочитат повече розета и бели вина – леки, свежи, ароматни, каза Светлана Васикович, главен технолог на Angel’s Estate

Светлана Васикович е главен технолог на винарска изба Angel’s Estate, част от международния холдинг Purcari Wineries Group. Родена е в село Кортен, Молдова, бесарабска българка, която вече повече от година и половина живее и работи в България.

„Аз съм от Молдова, от село Кортен. Нашите прадеди са дошли от българския Кортен и основали там ново селище. Така че съдбата ми е свързана и с двете места,“ разказва Васикович.

Любовта ѝ към виното се заражда в семейството: „Майка ми се занимаваше с вино. Още от дете прекарвах много време при нея в избата, беше ми много интересно“.

Пътят ѝ обаче минава първо през науката. След като завършва химия, попада в Научния институт по винарство в Молдова, където работи 7 години и защитава докторска дисертация. По-късно продължава кариерата си в престижната винарна Purcari (Молдова), а именно оттам идва и предложението да замине за България.

„В България сме от година и половина със съпруга ми, който е производствен директор във фирмата“,  казва технологът.

По думите ѝ промените в климата в Тракийската низина носи и предизвикателства. „Тази година имахме измръзвания, после градушка. Всяка година е различна – никога не можеш да приложиш същата рецепта от предишния сезон. В това е и красотата – постоянно учиш нещо ново.“

„Най-важни са тероарът и технологията. В избата са въведени нови практики – охлаждане на гроздето, работа с различни видове ферментатори. Всеки детайл е от значение“, споделя Васикович.

Тя вярва, че още по време на ферментацията може да се предвиди характерът на виното. „Когато видя качеството на гроздето, вече знам в коя посока ще тръгне виното.“

Васикович следи внимателно и тенденциите на пазара. „Младите хора предпочитат повече розета и бели вина – леки, свежи, ароматни. Ние трябва да се адаптираме към това“, допълва тя.

Винарният туризъм в България също се развива. „Все повече хора искат да посетят избата, да видят как се прави виното, да опитат. Планираме да започнем винени турове следващата година. Това е прекрасна тенденция – културата на винопотреблението в България расте.“

Винарска изба Angel’s Estate се намира до язовир Жребчево, край Нова Загора. От 2023 г. е част от Purcari Wineries Group, обединяваща Молдова, Румъния и България. Капацитетът на избата надхвърля 1 милион бутилки годишно, а производствената база е с площ от 14 000 кв.м, от които 7000 кв.м под земята. Лозята са 1000 дка собствени и са засадени през 2007–2008 г. в село Червенаково. Сортовият състав включва около 70% червени лозя – Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Сира, Пети Вердо, Гренаш и други, както и 30 процента бели – Шардоне, Совиньон Блан, Вионие, Траминер и др.

През 2025 г. избата вече има значими отличия: златен медал от Concours Mondial de Bruxelles за Stallion Selection Sauvignon Blanc 2024, Value Gold (95 т.) на Decanter World Wine Awards за Angel’s Estate Rosé 2024, както и Гран при „Златен киликс“ на Розе Експо в Казанлък за Stallion Rose Selection 2024.

БТА ще представи в поредицата „Следвай пътя на новото БГ ВИНО“ десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

/СЛС/

Previous Post

Общинският съвет в Нова Загора ще обсъди предложение за временна забрана за изграждане на фотоволтаични паркове върху опожарени земи

Next Post

Планираме нови вина всяка година, като следваме принципа да не повтаряме изцяло миналото, каза енологът от винарска изба „Едоардо Миролио“ Ралица Дончева

Comments (0)

Scroll to top
Използваме "бисквитки", за да персонализираме съдържанието и рекламите, да предоставяме функции на социалните медии и да анализираме трафика си. Също така споделяме информация за използването на нашия сайт с нашите партньори в социалните медии, рекламата и анализа. View more
Приеми