Подмяна на конструкции в лозето и закупуване на нова техника за неговата обработка са сред дейностите, върху които се фокусира винарска изба „Витус Маринови“. Това съобщи за БТА Венелина Латинова, която е един от технолозите в избата. „Избата е сравнително нова. Първата ни реколта в собствената база беше 2019 година и тогава беше направена голяма инвестиция. Тогава бяха закупени уреди, които бяха последна технологична новост. Добавяме периодично малки нови съдове, но големи инвестиции на този етап не се планират“, обясни Латинова.
Тя допълни, че в момента се разработват идеи за производство на нов купаж, но на този етап основната цел на избата е да утвърди наличните си продукти на пазара.
Качеството на новата реколта технологът определи като много добро, но отбеляза, че има спад в количеството на прибраното грозде. По нейни думи това се дължи на променящият се климат. Към момента избата е прибрала около 15 тона грозде, но очакват още между 20 и 25 тона.
Избата е направена да преработва 100 тона грозде, но към момента пълният ѝ капацитет не е бил достигнат. „Принципно правим около 30 тона вино, което е в порядъка на 40-45 000 бутилки. Правим различни видове вина, като работим с местните сортове Мавруд, Рубин, Мискет от Брезово. Те влизат като чисто сортови вина в партидите, някои са купажи. Правим бяло, розе и червено вино. Насажденията са над 350 декара, разположени в района на град Брезово. Червените сортове са Каберне Совиньон, Мерло, Рубин, като Мавруд купуваме. Белите са Шардоне, Совиньон Блан и Брезовския мискет. Наблягаме като цяло на местните сортове“, посочи Венелина Латинова.
Избата участва основно в национални конкурси, като се е включвала и в международни такива, от които са печелили редица признания и награди. В Балканското винено изложение в София, в Пловдив в Дефиле на младото вино, Дефиле вино и гурме, Дни на мавруда, предстои им участие в Стара Загора в Августиада. Участвали са и на изложение на местните сортове в Трявна. В началото на месец октомври ще се включат и в събитието „На чаша вино разстояние от Пловдив“, в рамките на което желаещи ще могат да посетят всички винарски изби, членуващи в сдружението „Пловдив винени маршрути“.
В избата се организират дегустации с предварителна заявка. „Опитваме се да развиваме и туристическия бизнес. Тук има много забележителности, които могат да се видят“, допълни Венелина Латинова.
„Витус Маринови“, създадена през лятото на 2018 г., е фамилна изба в подножието на тракийския култов храм Белинташ в Родопската яка. Намира се в село Долнослав близо До Асеновград – в земите на Mавруда и Rубина. Избата разполага със съвременна техника за винопроизводство. Преработваното грозде е от собствени лозя в района на гр. Брезово – село Тюркмен, което позволява пълен контрол върху качеството му.
БТА ще представи в поредицата „Следвай пътя на новото БГ ВИНО“ десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).
/СЛС/
Последни коментари