• Type:
  • Genre:
  • Duration:
  • Average Rating:

Шато „Ветровитите хълмове“ край Сливен започва цялостна модернизация на базата и подновяване на лозята

Шато „Ветровитите хълмове“ (Windy Hills) край Сливен започва цялостна модернизация на базата си и подновяване на лозята. Това каза в интервю за БТА новият собственик Венцислав Петров.

В рамките на две години комплексът ще бъде реновиран, а на мястото на старите 450 декара насаждения ще бъдат засадени нови сортове, съобразени с търсенето на пазара.

„Нашата цел е да модернизираме както хотелската част, ресторанта и залата за дегустации, така и технологичния процес във винарната. Паралелно започваме и поетапна подмяна на лозята, за да заложим повече на бели вина и розе“, каза Петров.

„Базата е строена преди повече от 20 години и вече е морално остаряла. Нашата цел е да модернизираме както хотелската част, ресторанта и залата за дегустации, така и външните пространства. Паралелно с това работим върху обновяване на технологичния процес във винарната“, подчерта Петров.

Особено значим е проектът за обновяване на лозовия масив от около 450 декара около самото шато. Старите насаждения ще бъдат изцяло премахнати, а на тяхно място поетапно ще бъдат засадени нови сортове. Основният акцент ще бъде върху белите вина и розето, докато червените ще останат в ограничен дял – около 20 процента от площите, запазвайки утвърдените Сира и Каберне совиньон. Сред белите сортове ще доминират Александрийски мускат, Тамянка и Совиньон блан.

„Промениха се нагласите на пазара – днес се търсят повече свежи бели вина и розе. Затова ще заложим именно на тях. Очакваме първата реколта от новите насаждения около 2027–2029 година“, каза Петров.

Паралелно с реновацията на шато „Ветровитите хълмове“ се подготвя възстановяване и на производството на високоалкохолни напитки, произвеждани в миналото под популярни местни марки. Процесът изисква време и съгласуване с институциите, но амбицията е това да бъде част от бъдещото портфолио.

Настоящият капацитет на винарната е около 500 тона грозде годишно, а целта е в близките години да достигне до 800 тона, което ще позиционира избата като среден производител. Винарското производство ще бъде насочено както към българския, така и към международни пазари, без специален фокус върху големите търговски вериги.

Хотелската част на комплекса разполага с 11 стаи, зала за дегустации и тераси с общ капацитет около 120 гости. От следващата година ще бъдат предлагани пакети за винен туризъм, насочени към български и чуждестранни туристи. По думите му именно българите разбират повече от вина и са истински ценители. „В България правим малко, но качествени вина“, категоричен бе той.

Що се отнася до настоящата реколта, тя е силно засегната от неблагоприятни климатични условия – късните пролетни слани унищожават до сто процента от добива на някои сортове. „За съжаление тази година реколтата е трагична, но ние продължаваме с инвестициите и с дългосрочната визия. Нашата цел е да направим малко, но качествени вина,“ заяви Венцислав Петров.

БТА ще представи в поредицата „Следвай пътя на новото БГ ВИНО“ десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

/ЕС/

Previous Post

Стана ясно кой е убитият до „Невястата“ в Смолян, първата версия е…

Next Post

На извънредно заседание съветниците приеха отчет за изпълнението на бюджета на община Генерал Тошево за 2024 година

Comments (0)

Scroll to top
Използваме "бисквитки", за да персонализираме съдържанието и рекламите, да предоставяме функции на социалните медии и да анализираме трафика си. Също така споделяме информация за използването на нашия сайт с нашите партньори в социалните медии, рекламата и анализа. View more
Приеми