• Type:
  • Genre:
  • Duration:
  • Average Rating:

В силистренското село Смилец започна подготовката за традиционния Национален фестивал на динения маджун

В силистренското село Смилец започна подготовката за традиционния Национален фестивал на динения маджун. Това съобщават от община Силистра, които, заедно с читалище „Светлина – 1906“ и кметското наместничество в Смилец, са организатори на проявата.

Тази година празникът ще се проведе на 30 август. По традиция програмата предвижда конкурс за най-вкусна домашна баница и ателие за изработване на фенери от динени кори. Ще има и ревю на народни носии и накити, представени от деца. Празникът ще бъде съпроводен с богата фолклорна програма.

Подготовката за събитието започва със засяване на бостан още през пролетта. Целта е да се покаже целият процес „от нивата – до тавата“. За да се приготви диненият мед (маджун), дините се изстъргват, изсипват се в съдове и се слагат на огън, докато се получи сок. После той се прецежда от семките и се вари отново до сгъстяването му. В земята се издълбават така наречените „котлони“, в които се пали огън, с „гнезда“ за съдовете и изход за дима.

Диненият мед се е използва от стари времена като подсладител. Може да се консумира и от диабетици.

Целта на празника е да насърчава приемствеността на традициите между поколенията.

/ЛРМ/

Previous Post

Изложба разкрива богатството на културната памет, съхранявана в Пловдив

Next Post

Жена на 92 години от брезнишкото село Велковци е открита след издирвателна акция

Scroll to top
Използваме "бисквитки", за да персонализираме съдържанието и рекламите, да предоставяме функции на социалните медии и да анализираме трафика си. Също така споделяме информация за използването на нашия сайт с нашите партньори в социалните медии, рекламата и анализа. Виж още
Приеми