В една от емблематичните винарни край харманлийското село Коларово – „Малката звезда“, се гордеят, че работят само с местни сортове грозде, а виното им отлежава единствено в бъчви от български дъб, изработени от български майстори. „Работим с бъчви от дъб от Малко Търново. Идеята е, че правим българско вино, то е с продукция от нашите лозя и отлежава в бъчви, излезли изпод ръцете на български майстори. Отначало докрай вината ни са олицетворение на израза „произведено в България“, каза за БТА собственикът на „Малката звезда“ и енолог на винарната Свилен Георгиев.
Името на винарната идва от кръстопътя, свързан с търговията на вино в древността „Звездата“. Тя е основана през 2005 г. от д-р Стефан Ангелов и партньори.
В непосредствена близост до винарната е един от собствените й масиви – около 50 декара със Сира, Мерло и Шардоне. аради късното застудяване през април и последвалата в района градушка, през тази година масивът няма да се бере, разяснява съпругата на Свилен Георгиев – Гергана.
Двамата съпрузи си поделят ангажиментите във винарната. Свилен, който е добивал опит като част от екипа на Stone Bridge Wines – Clare Valley, Австрия, отговаря за масивите, добивите и технологията на винопроизводствота, а Гергана е поела административната част и се грижи за продажбите и за уюта при посрещането на гости в дегустационната зала.
Другата част от собствените лозя на винарната са разположени на 1400 декара в Любимец. Около 90 процента от тях са за продан, тъй като намалихме много производството в последните години – на около 20 – 25 000 бутилки от реколта, казва Гегана Георгиева. Причината за редукцията е възможността да си осигурят за сметка на производството повече време да прекарват с посетителите, да са сред хората, които идват да дегустират от произведенията им, добавя тя. По думите й виненият туризъм в България се развива, но с малки стъпки. Повечето хора продължават да идват със схващането, че едно вино трябва да е „мъжко“ вино, да е тежко. Ние залагаме повече на по-леки, пивки и по-плодови вина, разяснява Георгиева. Винарната работи за създаването им както с популярни сортове, така и не толкова популярните у нас Коломбар, Карменер, Марселан и Малбек, които се радват на все повече интерес. А също и с Мелник 55 и Мелнишки рубин.
Винарна „Малката звезда“ е фокусирана върху производството на лимитирани серии вина с високо качество. Основната й линия е „Енигма“, по-титулуваните са „Експирианс“ и „Есенс“.
В избата на винарната са подредени бъчви, в които отлежават вина между осем месеца и шест години. Една от бъчвите е заложена от октомври 2015 година, посочва Силен Георгиев. За избора виното да отлежава само в дъбови съдове, енологът пояснява, че е тествал отлежаване и в бъчви от акация и орех, но акацията е за определени сортове, а при ореха е много рисковано, ако не се извади виното навреме, защото може да приеме вкуса на йод.
Интересен момент е, че в избата има естествен кладенец, който е важен за овлажняването й.
Новото, което опитва през тази година енологът, е ферментация в отворен съд, което води до „по-плавна и нежна екстракция“.
Винарна „Малката звезда“ е част от местното сдружение на винопроизводителите Wines of Sakar в Харманли. Гергана Георгиева казва, че макар да се конкурират вътрешно, в организацията много си и помагат. Да правиш вино не е бягане на дълги разстояния. Виното е любов и себеизразяване. Във всяка една изба може да намерите така наречения подпис на енолога, добавя тя.
БТА ще представи в поредицата „Следвай пътя на новото БГ ВИНО“ десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).
/ВЙ/
Последни коментари