Винарска къща „Левент“ в Русе инвестира в подобрения почти всяка година, използва само естествени продукти в производството и се надява на добри пазари въпреки сложната година и високата цена на гроздето. Това каза за БТА технологът Румен Илиев, който е част от екипа на избата от десет години, седем от които като неин управител.
Избата е създадена през 2005 г. от братята Пламен и Атанас Бобокови и енолога Цанко Станчев. Поместена е в уникалното военно съоръжение „Левент табия“, строено за защита на града в началото на XIX век, като е запазен автентичният му облик.
Основният акцент е върху производството на висококачествени бели вина и розета, но в портфолиото на винарната има и червени вина. Сред тях са Совиньон блан, Шардоне, Ризлинг, Траминер, врачански Мискет, розета от Гренаш и Санджовезе, както и червени вина – Каберне фран, Пино ноар и купаж К2 от Каберне совиньон и Каберне фран, който е най-продаваното червено вино.
Винарната инвестира собствени средства и участва по различни европрограми за подобрения. „Ние нямаме собствени насаждения и купуваме грозде оснвно от региона на Варна от конкретен гроздопроизводител, с когото работим над 15 години, също така от Сливен и от други части на Южна България“, посочи Илиев.
Тази година градушки и ниски температури през пролетта са унищожили част от реколтата. Някои партньори са загубили дори цялата си продукция, което е наложило търсене на нови доставчици. По думите му избата е намалила приема на грозде, за да се избегне застой на продукция.
През 2025 г. най-голям е бил приемът на ароматни сортове като Траминер и врачански Мискет, както и на Розе Гренаш, Санджовезе, Пино ноар и Каберне фран.
„Тази година инвестирахме отново в подобрения на работната среда и на визията на самата изба. Влагат се минимални средства отново и в технологията, които да подобрят цялостната картина в производството. Държа да подчертая тук, че въпреки че технолозите сме учили много химия, ние създаваме абсолютно естествен продукт от грозде чрез влагане на естествени органични продукти като дрождени деривати, танини и др.“, каза още Илиев.
За последните 10 години избата е инвестирала в нови съдове, помпи, които ограничават достъпа на кислород при бутилиране, и италиански преси със среден балон за по-щадящо пресоване на гроздето. Предстои закупуване на нови лабораторни машини за автоматизирани измервания.
„Предстоят подобрения за улесняване на работата и за по-добър продукт, различни машини, лабораторни, които измерват много показатели наведнъж и премахват човешкия фактор, тъй като при нас липсват и кадри“, каза още Илиев.
Продукцията на „Левент“ се предлага в магазини и ресторанти в региона, както и във фирмения магазин на ул. „Николаевска“ в Русе. За дистрибуцията в национален мащаб избата работи с „Авенди“, а вината ѝ присъстват във веригите „Кауфланд“, „Била“, „Метро“ и „Фантастико“.
„Левент“ участва в изложения като DiVino Taste в София и фестивала „Винофрения“ в Русе. Избата има редица отличия, сред които златен медал за „Шардоне Гранд Селекшън“ 2016 г. на френския конкурс „Шардоне дю монд“. Последното признание е от Concours Mondial de Bruxelles – Бургас 2025, където злато печели „Совиньон блан“ от реколта 2024.
„По-рядко участваме напоследък, тъй като вече сме постигнали тази известност, която искаме. Все пак обмисляме участие във „Винария“ в Пловдив в началото на 2026 година. Искам да видя и продукта от тазгодишната ни работа, за да преценим дали си заслужава, защото все пак ние участваме, за да спечелим“, каза още Румен Илиев.
БТА ще представи в поредицата „Следвай пътя на новото БГ ВИНО“ десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).
/БП/
Последни коментари