• Type:
  • Genre:
  • Duration:
  • Average Rating:

Закупихме оборудване, което да ни помага да контролираме температура при ферментация, а някои от лозите ни са заседени между 1960 и 1970 г. съобщиха за БТА от Винарна „Тополово“

Закупихме оборудване, което да ни помага да контролираме температура при ферментация – чилър, и това за нас е достатъчно към момента, тъй като се стараем технологичния процес да е с минимална намеса. Това, което контролираме, е гроздето на лозето, момента на беритба и контрола на температура при ферментация. Това съобщи за БТА Боряна Чорбаджиева, собственик на Винарна „Тополово“. 

Семейната винарна е с капацитет около 30 хиляди бутилки и работи основно с местните сортове грозде – Мавруд, Рубин и Димят. Част от насажденията – около 15 декара, от които добиват гроздето, си са собствени и са засадени през 60-те и 70-те години на миналия век. Семейство Чорбаджиеви целят да постигнат максимално изразяване на потенциала и специфичните характеристики на различните сортове грозде. 

„Годината беше неблагоприятна – слани на пролет, дъждове през май, градушка за Тополово и суша след това. Всичко това се отрази по различен начин на различните сортове грозде. Необходимо е да се адаптираме възможно най-бързо и ще го направим“, псочи Чорбаджиева. 

Семейната винарна редовно участва във фестивалите „Дефиле на младото вино“ – Пловдив, „Вино и гурме“ и „Фестивал на виното розе“ в Казанлък. Техни продукти са печелили призове и награди през годините, а след дни предстои да се включат и в събитието „На чаша вино разстояние от Пловдив“, в рамките на което желаещи ще могат да посетят всички винарски изби, членуващи в сдружението „Пловдив винени маршрути“.

Винарна „Тополово“ предлага дегустации за малки групи с предварителна резервация, в които посетителите могат да се насладят на техните вина и местни специалитети. В близост до избата се намира тракийското светилище Белинташ, Асеновград, Бачковския манастир и други.

Винарна „Тополово“ е създадена през 2018 година от семейство Чорбаджиеви с идеята да произвежда лимитирани серии висококачествени вина. Алкохолната ферментация на червените вина на Тополово е спонтанна, няма филтриране, а избистрянето е изцяло по естествен път. Отлежават в използвани бъчви или само в неръждаеми съдове, за да бъдат възможно най-чисто и изразително отражение на тероара от съответния микрорайон.

БТА ще представи в поредицата „Следвай пътя на новото БГ ВИНО“ десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

/СЛС/

Previous Post

Български производители представят продукцията си на Фестивала на стоте войводи в Сливен

Next Post

Няма милост за треньора педофил, блудствал с момиченца в Кюстендил

Comments (0)

Scroll to top
Използваме "бисквитки", за да персонализираме съдържанието и рекламите, да предоставяме функции на социалните медии и да анализираме трафика си. Също така споделяме информация за използването на нашия сайт с нашите партньори в социалните медии, рекламата и анализа. View more
Приеми